domofon

Izbiro domofona prilagodite svojim lastnim potrebam in željam

Vse za dom

Udobje in varnost sta dve glavni značilnosti sodobnih domofonskih sistemov. Z njihovo namestitvijo poskrbimo za natančen nadzor dogajanja pred našimi vrati, hkrati pa se izognemo vsakokratnemu odpiranju vrat, ko to ni nujno potrebno.

 

Slednje vam pride še kako prav, če živite v najvišjem nadstropju večstanovanjskega bloka, a to še ne pomeni, da so domofoni namenjeni le večstanovanjskim objektom. Ravno nasprotno. Zaradi vseh svojih prednosti se vse pogosteje nameščajo tudi pred vhodna vrata hiš, zato ni nič presenetljivega, da je njihova ponudba vse bolj pestra.

domofon

Vrste domofonov

Proizvajalci nam danes ponujajo različno paleto najsodobnejših domofonov, zato se neizkušen potrošnik hitro znajde v situaciji, ko ne ve, katerega izbrati. Da bo odločitev nekoliko lažja, si najprej poglejmo, kaj natančno vam ponujajo proizvajalci:

 

  • Enostanovanjski in večstanovanjski domofoni

To je verjetno najlažje vprašanje, na katerega si morate odgovoriti pred njegovo izbiro. Kot že ime pove, so enostanovanjski domofoni namenjeni zgolj eni stanovanjski enoti oziroma hiši, medtem ko so večstanovanjski domofoni namenjeni več stanovanjskim enotam ali pisarnam. Glavna razlika je v zunanji enoti, ki ima pri večstanovanjskih modelih več pozivnih tipk, njihova modularna zasnova pa omogoča njihovo prilagajanje glede na število stanovanj.

 

  • Avdio in video domofoni

Glavna razlika med domofoni je v njihovi komunikaciji. Osnovni set predstavlja zunanja enota brez kamere in notranja enota s slušalko ali brez, ki vam omogoča le govorno komunikacijo, ne boste pa imeli tudi vizualne predstave. Če si želite še natančnejšega pogleda dogajanja pred vašimi vrati, potem boste morali izbirati med video domofoni. Ti imajo na zunanji enoti vgrajeno širokokotno kamero, notranjo enoto pa sestavljajo različno veliki LCD zasloni.

 

  • Žični in brezžični domofoni

Notranja in zunanja enota domofona sta lahko med seboj povezani z inštalacijo ali pa brez nje. Brezžični modeli so sicer praktični z vidika vgradnje, ampak so lahko motnje v njihovem delovanju večje, saj so omejeni z Wi Fi omrežjem in baterijo. Žični modeli imajo med notranjo in zunanjo enoto običajno povezano z 2-žilno povezavo, kar omogoča njihovo preprosto namestitev in uporabo že obstoječih inštalacij.

 

Na katera vprašanja bi si morali odgovoriti ob izbiri pravega domofona?

Izbira domofona je podobna nakupu televizije. Če ima vaš prijatelj ali sorodnik najboljši model, s katerim je neizmerno zadovoljen, to še ne pomeni, da bo zadovoljil tudi vašim potrebam in željam. Zato je ključnega pomena, da si pred izbiro domofona odgovorite na nekatera pomembna vprašanja, ki lahko vplivajo na končno odločitev.

  • V kako varni soseski živite?

Varnost je glavni razlog, zakaj se ljudje odločajo za vgradnjo domofonskega sistema, zato je pri izbiri ključnega pomena, kakšno stopnjo varnosti si želite. Z izbiro avdio seta boste deležni le govorne komunikacije in boste svoje obiskovalce lahko prepoznali le po njihovem glasu. Če živite v varni soseski in nimate pogosto nepovabljenih gostov, potem vam to popolnoma zadostuje. Če pa si želite večje varnosti, potem je v tem primeru video domofon veliko boljša izbira, saj boste imeli tudi sliko dogajanja pred vašimi vrati.

 

Kadar imamo v mislih varnost, je potrebno pomisliti tudi na možnost vandalizma, ki se dogajajo v vaši soseski. V tem primeru je potrebno pomisliti predvsem na kakovostno zunanjo enoto, ki je odporna na mehanske udarce in poškodbe, saj vam bo le na ta način dolgo služila.

 

  • Ali v stanovanju bivajo otroci ali starejše osebe?

Otroci in starejše osebe so najbolj ranljive skupine, ko imamo v mislih ogrožanje s strani vlomilcev ali drugih nepovabljenih gostov. Ti običajno iščejo priložnosti, ko se znajdejo sami doma, in jo izkoristijo za nepovabljen obisk. Za vse družine z majhnimi otroki in tudi starostnike zato priporočamo vgradnjo video domofona, saj se le tako lahko pred odklepanjem vrat popolnoma prepričajo, kdo stoji pred vhodnimi vrati.

 

  • Ali ste veliko zdoma?

Če ste veliko zdoma in želite imeti kljub temu večji nadzor nad vašim domom, potem si izberite najnaprednejši Wi Fi domofon, ki vam omogoča sprejemanje klicev tudi takrat, ko vas ni doma. V trenutku, ko vaš obiskovalec pozvoni na vaših vhodnih vrati, je klic preusmerjen na vaš mobilni telefon, preko katerega lahko komunicirate enako kot pa če bi bili doma.

 

  • Koliko ste pripravljeni odšteti za domofon?

Domofon predstavlja dolgoročno rešitev, zato je potrebno temeljito razmisliti tudi o tem, koliko ste pripravljeni odšteti zanj.

domofon

Upoštevajte dejstvo, da je vgradnja domofona vedno povezana z inštalacijskimi deli. Če se odločate za žične modele, potem morate upoštevati, da bo njihova cena višja predvsem na račun njihove namestitve, ki v nekaterih primerih zahteva tudi gradbene posege. A glede na to, da gre za dolgoročno investicijo, je potrebno vseeno pretehtati o vseh prednostih, ki vam jih ponujajo žični domofoni.

 

Prav tako je potrebno vedeti, da je naložba za 15 % večja, če se odločite za video domofon, a ko gre za večstanovanjske objekte, je ta razlika bistveno manjša. Če že morate varčevati in ste omejeni s sredstvi, potem je bolje, da to storite na račun notranje enote in vseeno namestite zunanjo enoto s kamero. Ko pa vam finančna sredstva dopuščajo, notranjo enoto le preprosto zamenjate.

 

Dandanes, ko vsi stremimo k večjemu udobju, varnosti in prihrankih energije, ni nič presenetljivega, da so pametni domovi, kot je Bticino MyHome up, dostopni tudi tistim s povprečnimi mesečnimi prihodki. Seveda to lahko dosežemo le s smiselno in premišljeno zasnovo celotnega sistema, pri čemer je izbira primernega domofonskega sistema lahko ključnega pomena. Zato si pred njegovo izbiro le odgovorite na zgornja vprašanja in pomislite tudi na možnost njegove nadgradnje v pametni dom.